2 yerden sigorta yatarsa ne olur?
İki yerde sigortalı olmanın zararları SGK’da iki yerde sigortalı olanların prim gün sayısı aşırı olarak hesaplanmaz. İki işte çalışanlarda aylık prim gün sayısı 60 değil 30 gündür. Bu nedenle iki işte çalışmak erken emeklilik gün sayısını karşılamak açısından bir avantaj sağlamaz.
Bir kişi 2 farklı işte çalışabilir mi?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
İşten çıkış olmadan başka işte çalışabilir mi?
İş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışma yasağı yoksa, işçinin başka bir işyerinde çalışmasına teknik olarak bir engel bulunmamaktadır, zira kanunen bir yasak bulunmamaktadır.
1 ayda en fazla kaç gün sigortalı olunur?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
Ek iş yapmak yasak mı?
İş Kanununda, çalışanların haftalık en fazla çalışma süresinin bir işyerinde 45 saati geçmemesi kaydıyla, asıl işlerinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Sigorta çakışırsa ne olur?
Kanun ayrıca isteğe bağlı sigorta ile zorunlu sigortanın çakıştığı durumlarda zorunlu sigortaya öncelik tanır. Bu durumda isteğe bağlı sigorta sona erer.
Aynı anda iki iş yapılabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, birden fazla işveren tarafından hizmet akdi/iş sözleşmesi temelinde istihdam edilen kişiler 4/a statüsünde (SSK) zorunlu sigortalı sayılır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, bir kişinin birden fazla işte çalışması yasal olarak mümkündür.
İşten çıktıktan sonra sigorta ne zaman düşer?
İşten ayrıldıktan sonra SSI geçerliliği 3 ay boyunca devam eder. İşten ayrılan kişi 3 ay boyunca SSI kapsamında sağlık yardımları almaya devam eder. Sigorta durumunuz 10 gün boyunca kayıt altında tutulmaya devam ederken, 3 ay boyunca kamu ve özel hastane hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilirsiniz.
Çift bordro nedir?
Çift bordro nedir? Çift bordro, bir işverenin, çalışanın sigortasına aldığı ücretten daha düşük bir oranda ödeme yaparak ve çalışana maaşının bir kısmını nakit olarak ödeyerek işgücü maliyetlerini düşük tutmak için yaptığı yasadışı bir eylemdir.
İhtar çekip başka işte çalışabilir mi?
Uygulamada sıklıkla ortaya çıkan belirsizliklerden biri, uyarı işyerine ulaşana kadar uyarıdan sonra işin devam edip etmemesi gerektiği sorusudur. Cevap açıktır: Çalışan bildirimsiz fesih hakkını kullanmışsa ve uyarı almışsa, uyarıdan sonra işten ayrılmasına izin verilmez.
30 günlük sigorta primi ne kadar 2024?
2024’te 30 günlük sigorta primi ne kadar? 2024’te asgari brüt maaş 20.002,50 TL’dir. Sigorta primleri net tutar üzerinden değil asgari tutar üzerinden hesaplanır. SGK çalışan primi %14’tür. Asgari ücret alan bir kişi için devlete 2.800,35 TL ödenir.
Hangi hallerde işçi işten çıkarılır?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
2 sigortalı İşte Çalışabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
1800 gün prim kaç TL?
1800 gün prim ödeyerek kimler emekli olabilir? İlk sigorta tarihinden sonra çalışamaz hale gelen herkes 1800 gün prim ödeyerek emekli olabilir. 2024 için 1800 gün, 7 ile maluliyet aylığı.
Cumartesi işe giriş yapılır mı?
SGK işe giriş bildirgesinin süresi, belgenin düzenlenmesi kadar önemlidir. Bu süreleri yeni kişinin işe başladığı güne göre gruplandırmak şu şekilde mümkündür: Yeni kişinin ilk işe başlama günü cumartesi veya pazara denk gelirse haftanın ilk iş günü olan pazartesi saat 23:00’dır.
Sigorta primi fazla yatarsa ne olur?
Birden fazla işte çalıştıkları için yüksek prim ödeyen sigortalılar, SSI’ya ödedikleri primlerin iadesini almaya hak kazanırlar. SSI, emeklilik yardımı ödenemeyen alınan uzun vadeli sigorta primlerinin bir kısmını iade eder. Maksimum limiti aşan toplam tutarın sigortalı kısmı çalışana ödenebilir.
İki sigorta numarası olanlar neler yapmalı?
Son sigortalı olduğunuz ilin sigorta müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Burada iki işlem yapılmaktadır. Her iki kayıt da aynı ilde bulunuyorsa birleştirmeler hem dosya bazında hem de bilgisayar ortamında yapılmaktadır.
İşveren eski çalıştığım yerleri görebilir mi?
İşveren daha önce nerede çalıştığınızı görebilir mi? İşverenler adayların daha önce nerede çalıştığını doğrudan göremese de bir SSI hizmet sertifikası talep edebilirler. Bu döküm, çalışanın daha önce hangi işlerde çalıştığını ve bu işlerde ne kadar süre prim aldığını gösterir.
4a sigorta nasıl iptal edilir?
Sigortanızı sebep göstermeden iptal etmek için öncelikle başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sigortanızı e-devlet üzerinden iptal edebilirsiniz. Bu başvuruyu yaptıktan sonra isteğe bağlı sigortanız primi ödenen ayın sonunda sona erecektir.