Yargıtay kararı onandıktan sonra ne olur?
Yargıtay’ın onama kararı vermesiyle karar kesinleşir. Ceza yargılamasında verilen ceza kesinleşmiş olur ve cezanın infazı başlar.
Yargıtayın onama kararına itiraz edilir mi?
Yargıtay’ın onama kararından, yani istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermesinden sonra, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına olağanüstü kanun yolu olan ve kararın düzeltilmesini öngören yetkilerin kullanılması için başvuruda bulunulabilir.
Onama kararı tebliğ edilir mi?
(1) Yargıtayın iptal ve tasdik kararları mahkeme yazı işleri müdürlüğünce gecikmeksizin taraflara tebliğ edilir. (2) Tebligat giderleri, temyiz başvurusuyla birlikte, temyiz talebinde bulunan kişiden peşin olarak tahsil edilir. Bu giderler ödenmezse 344 üncü madde hükümleri uygulanır.
Istinaf onama kararından sonra ne olur?
İstinaf yoluna başvurulması halinde, ilk derece mahkemesinin kararı üzerine karar öncelikle istinaf incelemesine tabi tutulur, istinaf incelemesi sonucunda istinaf imkânı varsa istinaf yoluna başvurulur.
Onama kararı ne zaman kesinleşir?
Yargıtay’ın onay kararından sonra ne olur? Kararların kesin olması için kişinin davayla ilgili tüm yasal yolları tüketmiş olması veya artık başvuruda bulunma imkânının olmaması gerekir. Başka bir deyişle, itiraz aşamasından geçmemiş veya itiraz süresi dolmamış kararlar kesin değildir.
Yargıtay da onanan dosya ne zaman infaza verilir?
Cezanız onaylanırsa davayı takip etmenin veya dosyanızı Yargıtay’a sunmanın faydası ne olacak? Size verilen hapis cezası üç yılı geçmiyorsa ve cezanız Yargıtay tarafından onaylanırsa, Cumhuriyet Savcılığı adresinize on gün içinde hazır bulunmanız gerektiğini bildiren bir celp gönderecektir.
Yargıtayın hangi kararları kesindir?
Cumhurbaşkanlığı Konseyleri tarafından itiraz üzerine veya doğrudan verilen bütün kararlar kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.
Yargıtay istinaf kararını bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
Yargıtay Savcısı onama isterse ne olur?
Kararın onanması: Temyiz istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan bölge mahkemesi kararının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca doğru bulunması hâlinde Temyiz usulü: Savcı tebliğde kararın onanmasını, yani temyiz başvurusunun esastan reddini ister.
Onama bozma kararı ne demek?
Yargıtay onay kararı verirse mahkeme kararı taraflar için kesin ve bağlayıcı hale gelir. Yargıtay iptal kararı verirse dosya yeniden değerlendirilmek üzere ilk derece mahkemesine gönderilir.
5 yıl ceza alan Yargıtay a gider mi?
Günümüzde, beş yıl veya daha az hapis cezasına çarptırılan kişiler temyiz yerine hapse giriyor. 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan arkadaşlarımız Yüksek Mahkeme’ye başvurabilir.
Gerekçe değiştirerek onama ne demek?
7.3 Gerekçenin değiştirilmesi suretiyle kararın onanması Danıştay, istinaf incelemesi sonucunda kararı genel olarak hukuka uygun bulduğu hâllerde, iptali gerektirmeyen gerekçedeki hata ve eksiklikleri düzelterek kararı onaylayabilir.
Istinaf red verirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, bölge mahkemesi, yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna ve kararda hukuka aykırılık bulunmadığına karar verir. Bu, ceza yargılamasının temyiz inceleme aşamasını sonlandırır.
Istinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
Muhalefet kararlarına itiraz ve itiraz usulü Muhalefet incelemesi sonunda verilen kararlara itiraz etme süresi iki hafta olup, kararın muhataba tebliğinden itibaren başlar. Miktar ve değer 41.
Istinaftan sonra Yargıtay a gidilir mi?
Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.
Kesinleşen ceza ne zaman infaz edilir?
Cezai hükmün infazı, hükmün infazını gerektirir. Üç yıldan fazla cezalarda, ilgili kişiye bildirimde bulunulmadan, kolluk kuvvetlerinin onu tutuklamasına ve hapis cezasını çekmek üzere ıslah kurumuna nakletmesine olanak tanıyan bir tutuklama emri çıkarılır.
Yargıtayda olan dosya ne zaman sonuçlanır?
Dosyanın incelenmesi ve sonuçlandırılması davanın türüne ve dosyaya göre değişir, ancak genel olarak bir dosyanın Yargıtay’a sunulması 18 ayı bulur, ancak bu kesin değildir. Bu nedenle davaların sonuçlandırılması belirli bir zaman sınırına tabi değildir.
Yargıtaydan dönen dosya ne olur?
Yargıtay incelediği kararı iptal etmeye karar verirse, mahkeme buna itiraz etmeye veya uymaya karar verecektir. İtiraz etme kararı verilirse, dosya istinaf makamına geri gidecek ve karar onaylanırsa düzeltilecek, aksi takdirde Yargıtay Genel Ceza Dairesi’ne gönderilecektir.
Yargıtay Tebliğnameden sonra ne olur?
Taraflar tebligat aldıktan sonra, tarafların tebligata itiraz etmek için bir hafta süreleri vardır. Verilen tebligat, Yüksek Mahkeme’nin ilgili Ceza Dairesi için bağlayıcı değildir.