Elazığ kökeni nereden gelir?
Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000 yılında kurulan ovadaki Harput şehrinin devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Harput’un Türk yurdu haline geldiği ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun hakimiyetini Anadolu’ya kaydırdığı en önemli savaşın Malazgirt Savaşı olduğu şüphesizdir.
Elazığ hangi Türk boyundan gelir?
Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.
Elazığ insanın asıl kökeni nedir?
4000 yıllık tarihi 2000 yılına dayanan Elazığ’ın ilk yerleşim alanıdır. Tarihi kaynaklarda Harput’a yerleşen ilk halkın “Hurriler” olduğu belirtilmektedir. Kökeni genellikle Asya olarak kabul edilen Hurrilerin, bölgeye yerleşen Hititler ve Asurlularla temas halinde olduğu bilinmektedir.
Elazığ’ı hangi padişah fethetti?
Harput, 1516 yılında Çaldıran Zaferi’nden sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Elazığ Kürt mü Zaza mı?
Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.
Atatürk Elazığ’a ne zaman geldi?
Vali Çetin Oktay, Kaldırım Şeref Defteri’ne şunları ekledi: “Ülkemizin aziz şehri, cesur, yiğit, vatansever, bayrak aşığı insanların anavatanı Elazığ’da varlığınızın 80. yıl dönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutluyoruz.” 17 Kasım 1937’de 80 yıl önce olduğu gibi bugün de yanımızdasınız, aramızdasınız, kalbimizdesiniz.
Elazığ yerlilerine ne denir?
Forbes’a göre 2021 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en yaşanabilir şehri, Türkiye’nin ise 19. en yaşanabilir şehri seçildi. Elazığ halkına Elazığ lehçesinde kardeş ve ağabey anlamına gelen Gakgoş denir. İlin tarihi M.Ö. 20. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Elazığ halkına ne denir?
“Gakgoş” veya “gakgo” Elazığlılara hitap etmek için halk arasında kullanılır; Elazığ lehçesinde “kardeş” ve “ağabey” anlamına gelir. Orijinal “garındaş” kelimesi zamanla değişerek “gakgo” haline geldi ve günümüzdeki kullanım biçimi “gakgoş”tur.
Elazığ nüfusu Kürt mü?
Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.
Elazığ şivesi nereden gelir?
Elazığ lehçesi (veya Harput lehçesi) Türkiye’nin doğu grubu Türkiye lehçelerine aittir. Kullanılan kelimeler ve telaffuzlar, günümüz Elazığ ilinin sınırları içinde yer alan tarihi Harput’a dayanmaktadır.
Elazığ hangi mezheptir?
Şafii mezhebine mensup olmasına rağmen mezhepler hakkında geniş bilgiye sahipti.
Elazığın eski adı nedir?
Sultan Abdülaziz’in tahta çıkışının beşinci yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa döneminde buraya atanan Vali İsmail Paşa’nın önerisiyle 1867 yılında “Mamuratül Aziz” ismi verilmiştir. Ancak telaffuzu zor olduğundan halk arasında “Elaziz” olarak bilinmektedir.
Elazığ’ın en büyük ilçesi neresi?
Nüfusu en fazla olan ilçeler Merkez, Kovancılar ve Karakoçan’dır. Alanı en büyük olan ilçe Merkez, nüfusu ve alanı en küçük olan ilçe ise Ağır’dır. Elazığ’ın ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546’dır.
El Aziz neden Elazığ oldu?
Ta ki Kemal şehre gelip, “erzak deposu veya bir miktar erzak” anlamına gelen “El azık” olarak değiştirene kadar. Daha sonra insanlar da telaffuz edemeyip “Elazığ” dediler ve bu isim günümüze kadar böyle kaldı.
Elazığ nüfusu Kürt mü?
Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.
Elazığ neden Elaziz?
1937 yılında Atatürk’ün kenti ziyareti sırasında Atatürk’ün önerisiyle “ELAZIK” ismi verilmiş, daha sonra bu isim “ELAZIĞ” olarak değiştirilmiştir.
Elazığ hangi beylik?
1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile Elazığ yöresi Türklerin hakimiyetine girmiş; 1085 yılında Çubuk Bey önderliğinde Çubukoğulları Beyliği kurulmuştur. Burada da beyliğin hakimiyeti uzun sürmemiş ve 1110 yılında Belek Gazi önderliğindeki Artuklular’ın eline geçmiştir.
Elazığ doğu mu?
Elazığ İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında, Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 9153 km2’lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %0,12’sini oluşturmaktadır.