Epikardiyal yağ dokusu nedir?
Epikardiyal yağ dokusu, kalp ve koroner arterlerin etrafında bulunan visseral yağ dokusu olarak tanımlanır ve birden fazla etkiye sahiptir (parakrin, vazokrin, inflamatuar). Hipertansiyonlu hastalarda epikardiyal yağ dokusu kalınlığındaki artışın nedeni ve yüksek tansiyonla ilişkisi hala belirsizdir.
Kalpten çıkan iki ana damar nedir?
Koroner arter nedir? Koroner arterler, kalbi besleyen ve oksijen ve besin açısından zengin kanı kalp kasına (miyokard) ileten arterlerdir. Bu arterler kalbin yüzeyinde bulunur ve sol ve sağ koroner arterler olmak üzere iki ana dala ayrılır ve kanı kalbin farklı bölgelerine taşır.
Koroner arter hastalığı tehlikeli mi?
Prof. Dr. Hobikoğlu, koroner kalp hastalığının en yaygın kardiyovasküler hastalıklardan biri olduğunu kaydediyor. Dr. Hobikoğlu, “Koroner kalp hastalığı toplumda birçok insanı etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık erken teşhis edilip tedavi edilmezse kalp krizine ve dolayısıyla ölüme yol açabilir.
İntramiyokardiyal nedir?
İntramiyokardiyal hücre voltaj genliği ölçümü, transplantasyon sonrası akut rejeksiyon tanısı ve tedavisinin takibinde noninvaziv bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Epikardiyal koroner arter nedir?
Kalbin yüzeyinde kalan ve kalbin sulkuslarını takip eden koroner arterlerin dallarına epikardiyal koroner arterler denir. Sol koroner arter kanı kalbin sol tarafına, sol atriyuma ve ventriküle ve interventriküler septuma dağıtır. Sirkumfleks arter sol koroner arterden kaynaklanır ve koroner sulkus’u sola doğru takip eder.
Kalpte yağlanma neye sebep olur?
Ateroskleroz veya atardamar duvarlarında plak birikmesi, koroner kalp hastalığının başlıca nedenidir. Plak, kolesterol, yağ, kalsiyum ve diğer maddelerden oluşur ve atardamarları daraltarak kan akışını kısıtlar. Bu, kalp kasının yeterli oksijen alamamasına ve göğüs ağrısına (angina) neden olur.
En tehlikeli kalp hastalığı nedir?
Koroner kalp hastalığı, en yaygın ölüm nedenidir ve kalp kas dokusunu besleyen kalbi çevreleyen damarların daralması ve tıkanmasıyla oluşur. Hastalık, göğüs ağrısı, kalp yetmezliği veya kalp krizi ile kendini gösterir.
Kalbe giden ana damarın adı nedir?
Kandaki besinleri ve oksijeni kalbe taşıyan damarlar, koroner arterler olarak adlandırdığımız atardamarlardır. Bu damarlar kalp krizlerinden sorumludur. Koroner arterler, ana atardamarımız olan aortun sağında ve solunda bulunan iki açıklıktan kaynaklanır. Sola doğru giden damar da iki dala ayrılır, biri ön, biri yan.
Anjiyo olmadan kalp damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır?
Kardiyovasküler tıkanıklığın belirtileri şunlardır: çarpıntı ve kalp ritmi bozuklukları. Baş dönmesi ve bitkinlik. Soğuk terleme.
Koroner arter EKG’de belli olur mu?
Kardiyoloğunuz, kalbinizdeki atardamarlarda (koroner atardamarlar) tıkanıklık veya daralma olup olmadığını veya kalp krizi öyküsü olup olmadığını kontrol etmek için bir elektrokardiyogram önerebilir.
Arter hastalığının belirtileri nelerdir?
Koroner kalp hastalığının en sık görülen belirtileri şunlardır: Göğüs ağrısı ve rahatsızlığı (angina) Fiziksel aktivite veya duygusal stres Nefes darlığı Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı Bazen kalp krizi koroner kalp hastalığının ilk belirtisidir.
Koroner arter kaç yaşında olur?
Erkeklerde kadınlara göre dört kat daha sık görülür. Menopozdan sonra kadınlarda risk artar. Koroner kalp hastalığı 50-60 yaş arası erkeklerde ve 60-70 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.
Damar tıkanıklığı yüzde kaç olursa tehlikeli?
Damar hacminin %70’i tıkandığında kalbe giden kan miktarı önemli ölçüde azalır. Kalp ihtiyaç duyduğu yeterli kan ve oksijeni alamaz. Bunun sonucunda hasta kalp krizi geçirebilir veya ölebilir.
Koroner arter hastalığının tedavisi var mı?
Koroner arter darlıklarında üç tedavi seçeneği vardır: ilaç tedavisi, koroner balon anjiyoplasti (bu grupta stent yerleştirilmesi düşünülmelidir) ve koroner arter baypas cerrahisi.
Damarlardaki plaklar nasıl temizlenir?
Kolesterol düşürücü ve kan inceltici ilaçlar esas olarak koroner plakları tedavi etmek için kullanılır. Düzenli fiziksel aktivite sağlanmalı, yüksek yağlı ve işlenmiş ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalı ve sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulanmalıdır. Kilo kontrolü yapılmalıdır.
Yağ dokusu hastalığı nedir?
Lipedema, cilt dokusunda anormal yağ birikmesidir. En sık bacaklarda ve kalçalarda görülür. Bu durum genellikle kadınlarda görülür ve yağ hücrelerinin anormal birikmesine ve yayılmasına yol açar.
Damarlarda yağlanma neden olur?
Düzensiz ve dengesiz beslenme, fast food tüketimi ve egzersiz eksikliği kilo alımına ve bazı hayati organların yağ dejenerasyonuna yol açar. Özellikle karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların etrafında yağ birikmesi insülin direncine, yüksek tansiyona, diyabete ve kalp damar hastalıklarına neden olur.
Akciğerde yağ yastığı ne demek?
Yağlı akciğer, akciğerlerde yağ birikmesinden kaynaklanan bir akciğer hastalığıdır. Akciğerlerin iltihaplanmasına yol açabilir. Sonuç olarak, alveoller, hava kesecikleri irin ve sıvı ile dolabilir. Yağ dokusu, özellikle kilolu veya obez kişilerde hava yollarının duvarlarında birikebilir.
Deri altı yağ dokusunun diğer adı nedir?
Dermis, mezodermden gelişen yoğun, düzensiz bağ dokusunun daha derin bir tabakasıdır (34, 35).