İş kanunun 57 maddesi nedir?
MADDE 57. – İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan işçiye, yıllık izin süresine ait ücretini, ilgili işçinin izninin başlamasından önce nakden veya peşin olarak ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?
İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.
4857 sayılı İş Kanunu 54. madde nedir?
‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.
4857 sayılı İş Kanunu 53. maddesi nedir?
Makalelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 53 Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Bu kanunun ücretli yıllık izin hakkındaki hükümleri, nitelikleri gereği bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya faaliyetleri yürüten işçilere uygulanmaz.
İş Kanunu 59 madde nedir?
Madde metni: İş sözleşmesi herhangi bir sebeple sona ererse, işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinin sona erdiği günden itibaren başlar.
57’ci madde nedir?
(1) Suçun işlendiği sırada akıl hastası olan kişinin korunması ve tedavisi için güvenlik tedbirine karar verilir. Güvenlik tedbiri uygulanan akıl hastaları, yüksek güvenlikli sağlık kuruluşlarında korunur ve tedavi edilir.
İş kanununun 46. maddesi nedir?
Maddelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 46 Hafta içi çalışılmayan tatillerde işveren, o gün için tam ücreti, çalışma karşılığı olmaksızın öder. Hafta içi çalışılmayan tatillerde işveren, o gün için tam ücreti, çalışma karşılığı olmaksızın öder.
4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?
MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.
46’nci madde nedir?
46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanma, hırsızlık yapma veya işverenin meslek sırlarını açıklama gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması. 47- 4857/25-II-F İşçinin, işyerinde yedi günden fazla hapis cezasını gerektiren bir suç işlemesi ve bu cezanın ertelenmemesi.
48-57 İş Kanunu nedir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı İş Kanunu 45. maddesi nedir?
45. İşçi, işverene, ailesinden birine veya işverenin diğer işçilerinden birine sataşırsa, sarhoş veya uyuşturucu madde etkisi altında işe gelirse veya işyerinde bu maddeleri kullanırsa.
İş kanunu 48 madde nedir?
Madde metni Geçici iş göremezlik tazminatının çalışanlara ödenmesi gerektiğinde, geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatil, genel tatil ve tatil günleri, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya fonlar tarafından ödenir.
İş Kanunu 57 madde nedir?
Madde metni İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin ücretini nakden veya işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinin 1. fıkrasına göre, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmaması önem arz etmektedir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki süre iki hafta uzatılmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu 49. maddesi nedir?
MADDE 49. – İşçinin tatil ücreti, çalışılan günlere göre her gün için ödenen ücrettir. Parça başı, parça ücreti, toptan veya yüzde usulüyle çalışan işçilerin tatil ücreti, ödeme döneminde kazanılan ücretin aynı dönemde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
İzni kullanmayan parasını isteyebilir mi?
İş hukukuna göre çalışanlar yıllık izinlerini belirli bir zaman dilimi içerisinde kullanmak zorundadır. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bu haklar kullanılamayabilir. Bu durumda çalışana kullanılmayan izin için ücret ödenir.
Yıllık izin ücreti geriye dönük kaç yıl Yargıtay?
7036 sayılı Kanun ile 4857 sayılı Kanuna eklenen Ek 3. maddeye göre yıllık izin ücretinin zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yıllık izin ücreti, 25.10.2017, 25.10.2017 ve 25.10.2017 tarihlerinden önce yapılan fesihlerde 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
Geçmişe dönük izin yazılır mı?
HAYIR. Etik Komite onayı geriye dönük olarak verilemez. Çalışmaya başlamadan önce ilk değerlendirme ve onay tamamlanmalıdır.
Ücretsiz izin hangi şartlarda alınır?
Kanundan kaynaklanan durumlar; örnek olarak çalışanın evlenmesi, yakınının ölümü, seyahat izni, mazeretli izin ve doğum izni verilebilir. İkinci seçenek ise tarafların anlaşması halinde ücretsiz izindir. Tarafların isteğiyle gerçekleşen ücretsiz izin için kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.